top of page

Cavanilles Explora la senda dels Tossals a Llíria

18/9/23

El passat 17 de setembre, joves de diferents municipis de la Comunitat Valenciana i, fins i tot, d’Itàlia, es van reunir per viure junts una nova aventura Cavanilles Explora.

En aquesta nova caminada organitzada per Expedició Juvenil Cavanilles, els joves aventurers van recórrer la senda dels Tossals a Llíria, una ruta d’agradable caminar i repleta d’història i natura.


La senda la vam iniciar ascendint al primer tossal, el de Sant Miquel, on es troba el famós monestir dedicat a aquest arcàngel patró de la ciutat de Llíria. I una gran sorpresa esperava als expedicionaris en aquest tossal, l’antiga ciutat ibera d’Edeta. Gràcies a l’Ajuntament de Líria i Joventut Llíria vam poder visitar les restes arquològiques d’aquesta ciutat mil·lenària i descobrir com era la vida a la capital de l’antiga regió ibera d’Edetània.


Després de conéixer la societat dels nostres ancestres vam continuar la senda endinsant-nos en un bosc de pins per arribar al segon tossal, el de La Buitrera. Pel camí vam  vore les parcel·les abandonades que abans eren terres fructíferes on abundava el cultiu d’oliveres, ametlers i garroferes. 


Els joves expedicionaris van ser conscients del greu despoblament de cultiu que sofreix la Comunitat Valenciana, la regió autònoma amb major despoblament agrícola d’Espanya.


En arribar al tossal de La Buitrera vam aprofitar per reposar forces gràcies a l’esmorzar oferit pels nostres col·laboradors Velarte, Papas Argente i Horchata Panach.


En el tossal de La Buitrera vam poder gaudir del meravellós paisatge de la comarca Camp de Túria i recordar la descripció que va realitzar el nostre il·lustre botànic A.J. Cavanilles al seu pas per aquestes terres l’estiu de 1792.


Sapere aude! És a dir, atreveix-te a saber. Aquest va ser el lema de la Il·lustració, el període històric que va viure Cavanilles on predominava l’afany per descobrir i enriquir-se personalment per mitjà de l’estudi. I aquest és també l’esperit que des d’Expedició Juvenil Cavanilles volem transmetre a tota la joventut. Atrevir-se a descobrir el medi rural de la Comunitat Valenciana i ser conscients de la magnificència del seu patrimoni natural, històric i cultural a través de l’aventura.


Recuperats d’energia ens vam dirigir cap a l’últim tossal, presidit per l’ermita de Santa Bàrbara, on els joves aventurers van vore les restes d’aquesta ermita i conéixer la seua funció estratègica que va exercir durant la Guerra del Francés i les Guerres Carlistes.


Baixant el calvari de Llíria ens vam dirigir cap a l’estació de metro on ens vam acomiadar fins a la pròxima aventura Cavanilles Explora.


Aquesta va ser una caminada en la qual es va recórrer una senda també repleta de rialles, noves amistats, companyonia, intercanvi de coneixments entre joves, adquisició de noves experiències, etc. 


Una caminada impregnada de l’enrequidor i energètic esperit juvenil!


Així que vos esperem amb il·lusió a tots els joves en la següent caminada. 😃


Atreveix-te a viure l’aventura!

bottom of page